Onderstaande figuur geeft het eigen verbruik en de PV productie weer. Met een batterij wordt de energie die niet onmiddellijk wordt verbruikt opgeslagen om deze later, bij onvoldoende productie, te verbruiken. Bij een ideaal gedimensioneerde batterij is het rode en het blauwe deel onbestaande: alle geproduceerde energie wordt opgeslagen en later opnieuw gebruikt.

De grootte van de ideale batterij hangt af van uw PV installatie en uw eigen verbruik. Als vuistregel kan met stellen dat de batterij in kWh groter moet zijn dan 1.5x (tot 2x) het omvormervermogen van de PV installatie in kW. Een installatie met een omvormer van 4kW kan een batterij van 6 kWh tot 8kWh gebruiken. Voor een installatie met een omvormer van 10 kW is een batterij groter dan 20 kWh aangeraden. 

Heb je reeds een bestaande zonnepaneel installatie, maar is je omvormer niet geschikt om rechtstreeks een batterij op aan te sluiten? Geen probleem! Wij hebben ook hiervoor de ideale oplossing. De Retrofit batterijen!

De retrofit batterij van Pylontech in combinatie met de Victronladers zijn combineerbaar met alle soorten van omvormers. Zo hoef je jouw huidige omvormer niet te vervangen in functie van het plaatsen van de thuisbatterij.

Deze retrofit batterij staat niet rechtstreeks gekoppeld met uw bestaande zonnepaneel installatie maar haalt het teveel aan geproduceerde zonne-energie via jouw zekeringskast. Wanneer je zonnepanelen geen of te weinig energie leveren ten opzichten van het verbruik op dat moment, zal de retrofit batterij zijn opgeslagen energie terug afgeven. Tevens beschikken deze installaties over een NO-BREAK/UPS mogelijkheid waardoor bij stroomuitval de noodzakelijke toestellen onder spanning blijven ( alarmen, servers, internet, ...)

Thuisbatterij 1-Fase

Thuisbatterij 3-Fase